Gå til hovedinnhold

Hvordan tilrettelegge for den allergiske gjesten

Jeg tenkte jeg skulle skrive et innlegg om hvordan man kan tilrettelegge bursdagsselskap/middagsbesøk for den allergiske gjesten, da dette er et tema som er aktuelt på "allergimatsnappen" i disse dager. Samtidig som det blir fler og fler som får matallergier og matintoleranser. Temaet om å tilrettelegge for matallergier burde vært ett større tema og mer belyst enn det er i dag. Min drøm er å gå på restaurant, oppgi allergener og få til svar at det skal de klare å tilrettelegge for og at jeg har flere retter å velge på.

Det er ikke enkelt for noen som aldri har tenkt over hva som er i maten eller hvilke ingrediense-navn man må unngå for å utelate melk, da det er en million betegnelser. Hvem har ikke gjort en feil og inntatt noe med melk eller gluten i, den første tiden man begynner å utelate det fra kosten. Jeg har i hvertfall gjort det. Så til alle dere som er nye i gamet, jeg forstår at dere, men til gjengjeld forventer jeg at dere tar det på alvor. Det er ikke slik at jeg utelater melk, egg og gluten fra kosten min for gøy, jeg blir faktisk dårlig dersom jeg inntar dette og det skjer ikke alltid det sekundet jeg inntar maten men gjerne dagen etter. Det er også en del ekstra-arbeid med å lage alt jeg skal spise uten disse allergenene, men jeg gjør dette hver dag.


Når man inviterer til bursdagsselskap:

  1.  Det første man må gjøre er å opplyse eller spørre om det er noen som er allergiske eller har intoleranser. Les deg opp om de ulike allergenene. Feks at det er STOR forskjell på laktosefritt og melkeproteinfritt. 
  2.  Deretter avtale om den som arrangerer eller gjesten skal ordne mat som kan spises. (Det er fullt mulig å tilrettelegge uten for mye arbeid) 
  3. Dersom du velger å tilrettelegge så er det lurt å spørre den allergiske gjesten om tips til merker/produkter som er uten disse allergenene, vi har som regel litt kontroll. Dersom du synes det er vanskelig og ikke føler at du har kontroll så si det høyt så hjelper vi til så godt det går! 
  4. Dersom du velger å ikke tilrettelegge overhodet så gi i det minste beskjed om hva som blir servert slik at man kan ta med noe tilsvarende. 

Tips til servering til barnebursdag/middagsgjesten med melkeproteinallergi, eggeallergi og cøliaki eller glutenintoleranse.


Lag/server mat som man kan velge tilbehør selv eller er enkle å tilpasse. Noen eksempler er:

  • Taco 
    •  Ha nachochips eller tacoskjell tilgjengelig. Det begynner også å bli enklere å få tak i melkefri ost, coop har sin egen feks. 
Her er melkefri ost og rømme.
Osten kan brukes i taco
eller pizza. 
Min tacotallerken når jeg er
hjemme, alt uten melk, gluten
og egg.
  • Pizza 
    • Det begynner å bli lettere å få tak i alternativer. Glutenfri ferdigbunn og revet melkefri-ost.
Glutenfri pizzabunn og melkefriost.
  • Salatbar 
    • skinke, kjøttboller, kylling (stek opp kylling i olje IKKE smør), glutenfripasta, mango, avokado, tomat, agurk, salat, paprika og det du ellers måtte ønske. 
  • Pølse & hamburger 
    • gilde sine go & mager pølser er uten gluten og melk. De fleste av gilde sine pølser begynner å bli uten, og det står klart og tydelig på fremsiden av pakken. Hatting har glutenfritt og melkefritt pølsebrød og hamburgerbrød. Eller spør om gjesten kan ta med eget brød. Hamburger uten allergener; der kan jeg tipse om rema tusen sine sliders, men det finnes andre produkter også! 
Det finnes tilsvarende pakker med pølsebrød. 

  • Tapas
    • merk maten og pass på å ha noen alternativer uten alt, som kjøttboller (coop har noen spanske kjøttboller uten alt), potetbåter, salat (uten fetaost/ost/pasta), spekemat med melon, baconsurra dadler/aprikoser, rema tusen sine sliders med eller uten brød som vist ovenfor.
  • Koldtbord
    • brødmat med noe varm og kald mat. Laks, kjøttpålegg, karbonader og kylling kan lages uten allergenene, salat (uten ost/fetaost/pasta), Spør hvilket brød du kan kjøpe (finnes i frysedisken) eller be gjesten ta med eget brød. Det finnes mange smør uten melk nå, berit nordstrand, soft flora spesial og eldorado har nå melkefritt smør. 
  • Middagsrett 
    • serveres saus separat, rent kjøtt/fisk med potet eller ris og grønnsaker er veldig godt samtidig som det er rene produkter, så fremt du ikke steker maten i smør. 
Dessert
Dette kan være vanskelig men her kan man for eksempel be om en oppskrift til en kake eller muffins og tips til hvilke ingredienser som man bruker i oppskriften. Eller så kan man ha alternativ dessert som feks:
  •  Is av merket "choice" tidligere kjent som tofuline, er melkefritt, eggefritt og glutenfritt. Det finnes vaniljeis og sjokoladeis. I tillegg finnes det "kroneis" med jordbærsyltetøy og karamellsaus. Denne selges ikke i alle butikker men spør gjesten din om tips til hvor den selges eller om gjesten eventuelt kan ta med isen selv dersom du står for tilbehør. 
  • Fruktsalat og alpro sin "simply vanilla" som vist på bildet, som kan brukes som vaniljesaus. 
  • Fryste/ferske bær med enten vaniljeisen til choice eller med simply vanilla til er også veldig godt! 
  • Gelé og simply vanilla. 
  • Sorbet-is er av og til uten melkeprodukter. 
  • Kjeks fra allergihylla
  • Oatie mocca fra allergihylla, er litt mer voksenmat enn for barn. 
  • Fria kanelboller, finnes i frysedisken i utvalgte butikker. 

















Allergivennlig godteri
For min del blir det å plukke smågodt ikke alltid like bra. For butikkene driver å bytter på hva som ligger i de ulike beholderne og det er ofte sjokoladerester på vingummi godteriet. Så jeg har funnet ut at posegodteri er tingen! Godteri uten melk, egg og gluten:
  • Laban Seigmenn
  • Krokodiller
  • Dragster
  • Supersur gott & blandat
  • Mentos
  • Lovehearts
  • Biler ( i de ulike smakene)
  • Skittles
  • Haribo posene (er stort sett allergivennlige, men de må være uten lakris! De har gluten i lakrisen sin) 
  • Vepsebol med jordbær
  • Tyrkisk pepper
  • Djungelvrål
  • Zoo
  • Smurf (de røde)
  • Gomp eskene
  • Sur & salt sild
  • Fersken godteri
  • Skumgodteri kan være melkefritt, les innholdsfortegnelse.
  • Hockeypuckene 
  • Coop mørk kokesjokolade (melkefri)
  • Popcorn
  • Salt, salt&pepper og paprika chips er stort sett fri for melk og gluten

Ordforklaring/tips: 
Melkeproteinallergi / melkefritt - forveksles ofte med laktoseintoleranse / laktosefritt. Dette er IKKE det samme. Laktose; er sukkeret i melken, mens proteinet; er alle delene av melken. Så i laktosefrie produkter så tar de bort melkesukkeret men lar resten av melken være igjen. Men i melkefrie produkter erstattes melken med noe annet.

Husk å stek maten i olje og ikke smør.

Les alltid innholdsfortegnelse - produsentene endrer stadig vekk ingredienser så vær obs på at det som en gang var fritt for allergenet kan nå inneholde allergenet. 

Kan inneholde spor av - Spør alltid gjesten hvor sensitiv h*n er. Det kan ofte være det finnes produkter uten allergenene men at det står " kan inneholde spor av". Det vil si at produktet blir laget i en fabrikk hvor det lages andre produkter med dette allergenet. Det kan derfor finnes små partikler med allergenet i produktet. 





Do & don´t
Do:

  • Server samme mat til alle barna i barneselskap. Det er ikke noe gøy for det ene barnet som alltid må ha annen mat eller spesialmat og de setter stor pris på å bli inkludert. Det samme gjelder voksne om det lar seg gjøre, vi er glad i å bli inkludert i matsituasjoner og ikke alltid bli ekskluderte. 
  • Samarbeid med foreldrene til barnet/gjesten selv for å gjøre matopplevelsen best mulig!
  • Ha gjerne mer enn ett alternativ både for barn og voksne. Selv om vi har matallergi setter vi stor pris på å få velge. 
Don`t:
  • Ikke server noe gjesten ikke tåler, det er ikke alltid reaksjonene kommer med en gang. Reaksjonene kan ofte komme etter noen timer eller dagen etter. 
  • Ikke inviter til bursdagsselskap/middagsbesøk uten å avtale med den allergiske gjesten. 
  • Ikke la vær å servere mat til den allergiske gjesten bare fordi du er usikker, kommuniser og avtal med gjesten eller gjestens foreldre.







 Håper dette kan være til hjelp, og dersom det er noe mer dere lurer på så ta gjerne å legg igjen en kommentar, eller finn meg på facebook eller instagram og send meg en melding. =)





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvit saus

Tenkte å dele med dere hvordan jeg lager hvit saus! Denne type saus bruker jeg til for eksempel fiskeboller i hvit saus, saus til ertestuing og lignende. Ingredienser:  25-30 gram melkefritt margarin 1,5-2 ss potetmel opptil 5 dl melk (jeg bruker glutenfri havremelk eller soymelk) 1 ts salt 1/3 ts pepper 1/2 ts muskat (kan sløyfes) Fremgangsmetode:  Smelt smøret i en panne. Ha i potetmelet og bland godt. Tilsett melken. (TIPS: dersom du skal ha en litt tykk saus til stuing feks. hell i litt av gangen og kok opp og se hvor tykk den blir, tilsett melk etterhvert. Det kan være du liker den ekstra tykk og bare vil ha 2,5 dl). Ha i salt, pepper & muskat. smeltet smør  ha i potetmel ha i litt og litt melk smak til med salt,  pepper og muskat

Kokosmakroner - uten egg

Julekaker på under 1 time! Ingredienser: 125 ml kikertlake 200 gr sukker 250 gr kokosmasse 1 ts vanlijesukker Gir ca 24 kokosmakroner. Avhengig av størrelse. Fremgangsmetode: Forvarm ovnen på 180 grader. Ha kikertlaken over i en kjele. Pisk den for hånd eller med håndmikser til den skummer godt. Ha så alle de andre ingrediensene over i kjelen også, og bland godt. Sett kjelen på platen på middels varme. Når sukkeret er smeltet og blandingen begynne å bli seig og tykk, ta av kjelen. Dette tok ca 8 minutter hos meg. Ha bakepapir på to bakebrett. Bruk gjerne en cookieskje som porsjonerer lik størrelse på alle når du former kokosmakronene på brettet. Derimot skal de ikke være helt runde så forsøk å formen dem litt med en slikkepott. Sett i ovnen og stek til de begynner å bli gylne. Her tok det ca 13 minutt per brett. La de avkjøle helt før du har dem i tett kakeboks. Håper det smaker! 

Dronning Maud pudding

Dronning Maud pudding er en av mine favoritt-desserter, som jeg har savnet rundt jul eller andre spesielle anledninger de siste årene. Jeg fant derfor ut at dette var noe jeg måtte prøve å lage uten både egg og melk. Det vil ikke smake 100% som Dronning Maud men det blir en luftig fromasj med revet sjokolade. Her kommer oppskriften: Ingredrienser: 1 boks med kikertlake 2 pakker med Alpro Cuisine soya 5 ss sukker 5 plater gelatin 2 ss vann 2-3 ss melis 100 gram Coop Mørk kokesjokolade Dersom du tåler enten egg eller melk så bytter du bare ut enten kikertlaken eller soyafløten med det du ønsker/tåler. Fremgangmåte:  Det er lurt å rive sjokoladen før man begynner å lage dronning mauden dersom man ønsker flere lag med sjokolade. Så begynner man med å skille laken fra kikertene. Deretter legg gelatinplatene i vann. Pisk soyafløten og sett den til sides. Kikertlake erstatter eggedosisen i den vanlige oppskriften. Ta en ren bakebolle og ta i kikertlaken...