Gå til hovedinnhold

Kutt i cøliakistøtten kommer til å fremheve økonomiske forskjeller


Jeg legger meg svært sjelden opp i politikk, for jeg føler ikke det har noen nytte å uttrykke frustrasjon likevel, men nok er nok. Statsbudsjettet skal nå redusere støtten til fordyrende kosthold. Samtidig klager regjeringen over at folk drar til Sverige for å handle.

Cøliaki vs intoleranse
Jeg er en av de "heldige" med diagnosen cøliaki og det vises klart og tydelig på både blodprøver og biopsier at tarmen min blir ødelagt innvendig av å spise gluten. Dersom jeg spiser gluten blir tarmen betent og tarmtottene som gir tarmen en større overflate til å ta opp næringsstoffer blir mindre eller forsvinner, som igjen gjør at kroppen ikke klarer å ta opp alle næringsstoffer og byggeklosser som kroppen er avhengig av. Cøliaki diagnosen fikk jeg for fire år siden. Jeg fikk innvilget stønad for fordyrende kosthold. 

Det finnes mange i hele Norge som sliter med å bli svært syke av å spise gluten men som ikke kan påvises via noen prøver, og mange av disse får ingen stønad. I følge det medisinske fagmiljøet som de så fint sier, så kan det ikke anses å være en sykdom. For å demonstrere hvor ille glutensensitivitet er, selv om det ikke er en sykdom, så tar sikkert en av mine medbloggere innen allergimat, gjerne i mot dere politikere og deres medisinske fagmiljø, for å demonstrere hvor dårlige de blir av kun den minste smule med gluten. Politikerne velger å kutte støtten deres med intoleranse for å spare penger på statsbudsjettet. Glutenintolerante møter hele tiden motstand fra alle kanter. Blant annet påstås det at de bare følger "trenden" med å spise glutenfritt og at det bare er tull. De blir sett på som vanskelige og det blir sagt at de velger selv å leve glutenfritt. Ved å kutte denne støtten skriver faktisk staten under på denne påstanden, etter min mening. 
- Da må jeg også spørre dere, hadde dere spist mat som gjør at dere har diaré, kaster opp, blir oppblåst, blir utmattet i dagesvis etter inntak av smulen fra produktet du ikke tåler og går rundt med en generell uggen følelse? 

Utfordringer med glutenfritt kosthold
Det er ikke så enkelt som dere tror, å leve glutenfritt. Jeg hadde valgt det bort på sekundet om jeg hadde kunnet. Vanskeligheten med å få tak i mat på farten, arrangement, restaurant og ferie. Sosiale sammenhenger blir vanskeligere og mer omstendig enn det ville vært. Man må lage mat fra bunnen av som tar mer tid, koster mer og man må kjøre langt for å få tak i matvarene. Uvitenheten til folk rundt oss, samt kokker, kan ta knekken på oss i flere dager. Dette kan gi oss matangst, da vi forbinder mat med uhyggelig tilværelse og det å være syk. Jeg tenker på de barna som lar være å spise mat fordi de er redde for å få i seg noe dem ikke tåler. Dette legger til grunn for et anstrengt forhold til mat allerede fra de er små.  Og med dette vil jeg understreke at man velger ikke å utelate gluten fra kostholdet men vi må utelate det for å fungere i samfunnet, for å kunne gå på jobb og skole. 

Prisforskjellene
Når jeg fikk cøliaki diagnosen som student, var jeg avhengig av stønaden til å kjøpe disse uhyre små brødene med 13 skiver til en dyr pris fra 45 til 60 kr. Ett slikt brød holder for min del som kun er 1 person, i 2 dager, dersom jeg skal ha 2 skiver til frokost, 2 til lunsj og 2 til kveldsmat. Så bare i brødmat bruker jeg over 700 kr i måneden. Men til min samboer kjøpte jeg et brød til 35 kr, som har 30 skiver. Det brødet hadde holdt for 5 dager for meg. Så på vanlig brød så hadde min månedsutgift på brød vært 210 kr mens på grunn av at jeg må ha glutenfritt brød er kostnaden 675 kr. Dette utgjør en forskjell på 465kr. Dette er kun i brødmat, og dersom jeg skulle begynt på frokostblandinger hvor en liten pakke på 375 gram koster 75(!) kr og tilsvarende produkt i coop sitt merke koster rett i underkant av 40 kr. Vi med glutenallergi liker også å variere på det vi spiser og ikke alltid spise brødmat. Dette var bare for å vise litt til prisforskjellen. I tillegg så er det bursdagsselskaper jevnlig hvor også vi med glutenallergi også har lyst på kake. Prisforskjell på mel er stor, 1 kg hvetemel koster 9.90 kr mens 1 kg glutenfri mel koster 70 kr kiloen, samme varen i Sverige koster 35-40 kr. I tillegg skal jeg ha pålegg som også inneholder allergener og jeg ikke alltid kan velge de billigste alternativene. Dette gjelder også til middagsmat, pølser, hamburgere, gryteretter, pasta og mye mer. Når støtten blir redusert til 686 kr vil jeg merke det godt på økonomien. Som dere så så bare i brødmat er ekstrakostnaden minimum på 465kr. Så kommer middagsmat, pålegg, kaker og andre godsaker utenom. Nå som det nærmer seg jul, skal ikke barn, ungdom og voksne få julekaker, fordi det er så fryktelig mye dyrere og ikke finnes det så mange ferdige julekaker uten gluten. Så her er man nødt til å bake alt selv, utenom pepperkaker. 

Utvalg i butikkene
I tillegg har jeg melkeprotein-allergi samt eggehvite-allergi som gjør at utvalget av de glutenfrie produktene som jeg kan spise er mer begrenset. For selv om produkter er glutenfri så inneholder de gjerne melkeprodukter. Dette gjør at jeg og mange andre multiallergikere, får begrenset utvalg av produktene i "fri for" hyllene i butikken. Dette krever at jeg må innom flere butikker for å få tak i alt jeg trenger. Samtidig synes jeg det blir for dumt å hele tiden ta utgangspunkt i at vi kan velge middagsmat som er uten gluten og allergener, når produktene finnes for å lage "lik" mat som alle andre, hvorfor skal ikke vi få benytte oss av dem uten at vi må betale den tredoble prisen for å få det til? 

Jeg bruker mye tid på å kjøre mellom ulike butikker og må "pugge" hvilke butikker som selger hvilke matvarer som jeg har behov for. Butikkene har selvsagt ikke alle varene på en plass og for å handle inn mat for en uke, så må jeg mest sannsynlig på tre ulike butikker. Dersom det i tillegg er utsolgt for varen på butikken jeg vanligvis kjøper varen, da får jeg straks store problemer. Jeg bor i Bergen og er omringet av bompenger og flere skal det bli. For å få tak i osten eller rømmen jeg kan spise så må jeg gjennom bomringen som utenom rushtid er på 29 kr og i rushtiden 56 kr. For å slippe å dra så langt hver uke så har jeg et lager i kjøleskapet og har en matbod hvor jeg har alt av basisvarer og varer jeg tror jeg kommer ti å få bruk for innen de neste ukene. Dette begynte jeg med da jeg fant ut at prisene i Sverige omtrent lå på halve prisen, av det jeg fikk tak i av matvarer i Norge, for mat uten allergener. Igjen merkostnader for å få tak i disse glutenfrie og allergenfrie matvarene som resten får tak i sin nærbutikk. 

Handelslekkasje til Sverige 
Jeg har dratt to til tre ganger årlig de siste tre årene, til svenskegrensen for å handle allergimat. Jeg reiser altså fra vestlandet til grensen for å få bedre utvalg og for å kunne handle billigere. Jeg tar med meg alt fra brød, pasta, mel, plantebasert melk/yoghurt/ost, knekkebrød og kjeks. Det er kanskje ikke så fryktelig mye billigere med tanke på utgifter på reise og overnatting, men jeg får med meg mye tørrvarer og noe kjølevarer som ville vært dobbelt så dyrt her, i tillegg til at de selger produkter der som man ikke får tak i, i Norge. Dersom støtten kuttes i for oss med cøliaki også, vil jeg trolig kjøpe enda mer, hver gang jeg reiser bort. Grunnen til at matvarene er billigere i Sverige er fordi staten gir støtte til produsentene som selger allergimat slik at de får en overkommelig pris i butikken. Dersom støtten til de med cøliaki og glutenintoleranse i Norge reduseres og kuttes, kanskje man skal gå for ett lignende tiltak som i Sverige? Gi støtte til produsenter og kutte i avgiftene til staten på alternative matvarer for å kunne selge varene til en lavere pris?

Det sosiale aspektet
Mat er et samlepunkt for familie og venner, man samles sammen over måltider for å være sosial. Når alt er dyrt og det er vanskelig å lage alternative middager eller måltider, så vil noen velge å trekke seg unna og ikke være med på disse sosiale tilstelninger. For de med dårlig råd så kan jeg se for meg at barn med allergi og cøliaki må holde seg hjemme for mor og far ikke har råd til å lage spesialmat som sendes med i selskapet. Kutt i støtten som fikk økonomien til å gå rundt blir plutselig kraftig redusert eller kuttet. Barna får ikke lenger likeverdig mat som alle andre barn, og må ta til takke med det billigste man får tak i. Penger som opprinnelig gikk til sosiale aktiviteter må brukes til mat istedenfor. Barn, ungdom, studenter og voksne må stå over å dra på kino med venner, fordi matvarene er dyrere og de må bruke mer penger på mat, enn de med muligheten til å spise det de måtte ønske. Vi vet hvor slemme medmennesker kan være, dersom noen ikke kan være med så blir de utestengt på andre arenaer også og til slutt kanskje bli utestengt fra hele vennegjengen.

Oppsummering
Uansett om man har cøliaki eller glutenintoleranse så gjør maten oss syke og vi er avhengig av alternative matvarer og produkter som koster mer. Det er allerede vanskelig i sosiale settinger med å ha glutenfritt kosthold. På grunn av uvitenhet og påstander som sier at man bare følger trender, kan man bli syk i flere dager etterpå. Dersom regjeringen velger å kutte i stønader, så sier dere til det norske folk at dere mener dette er unødvendig og et påfunn. Dette fører til at sosiale sammenkomster blir enda mer anstrengende enn før og de med dårlig råd må isolere seg fra sosiale aktiviteter. Økonomiske forskjeller vil bli større og barn fra barnehagealder vil kjenne på det, da de kanskje ikke kan dra på besøk eller i bursdagsselskap. Og ut i fra regnskapet til SIFO så skal alle med glutenallergi/intoleranser kun spise brødmåltider utenom middag og til middag ja da får vi lage mat uten behov for alternative produkter. Samtidig vil jeg påpeke at når jeg lager middag, så lager jeg én felles middag til meg og min samboer. Jeg lager ikke en halv lasagne med glutenfri pasta og resten med vanlig pasta. Så mine behov gjør at vi trenger mer glutenfri pasta enn bare til en person. Juletidene blir triste uten penger til å bake julekaker. De økonomiske forskjellene blir større og barn kan bli mer utsatt for utestenging og mobbing. Handelslekkasjen til Sverige kommer ikke til å bli mindre, for med å sette i gang denne reduksjonen oppfordrer dere oss til å handle mer i Sverige. Hadde dere gjort at matvarene blir billigere i butikkene så hadde dere ikke hatt behov for stønaden i utgangspunktet. Dere hadde sluppet papirarbeidet, og jeg kan se for meg at å støtte produsenter og selgere til å gi lavere pris ville vært billigere enn å betale stønad. 

Til dere som har vurdert dette:
Så mine spørsmål til dere som sitter på dette regnskapet, og med idéen om at dette er en stor sjanse på å spare penger til staten;

Hvordan kan dere rettferdiggjøre disse tallene deres? For denne rapporten fra SIFO stemmer ikke. Det er vanskelig å komme med konkrete tall på hvor mye ekstrakostander det gir, men når kun ekstrautgiften på brød dekker største delen av den nye stønaden, så er det noe galt. Hva med pålegg, middag, bursdagsselskap, kaker og bakst? Jeg forstår at det ikke er en menneskerettighet å ha godteri man tåler, men Norge er trossalt et av de beste landene å bo i med tanke på økonomi, men dette tiltaket støtter ikke opp under den påstanden. 

Hva tenker dere på med tanke på at dette vil gå utover de som har dårlig økonomisk situasjon fra før? Vil dere fremheve økonomiske forskjeller og legge grunnlag for at barn og voksne får anstrengt forhold til mat og sosiale sammenhenger? Der hvor de egentlig skal kose seg med mat, venner og familie. 

Nå som det nærmer seg jul, skal ikke de med glutenallergi få julekaker de neste årene? Det finnes kun pepperkaker som er ferdigprodukt i butikkene (som jeg har sett). Resten må bakes selv og med en prisforskjell på 60 kr mellom hvetemel og glutenfritt mel så utgjør det en god del penger. 

Hva med å finne en løsning som gjør situasjonen lettere for alle parter, med å kutte støtten helt mot at dere får til å senke prisene i butikkene? 

Handelslekkasjen til Sverige, som dere klager over, den vil bare øke, og det grunnet deres egne beslutninger. 


/Julia

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvit saus

Tenkte å dele med dere hvordan jeg lager hvit saus! Denne type saus bruker jeg til for eksempel fiskeboller i hvit saus, saus til ertestuing og lignende. Ingredienser:  25-30 gram melkefritt margarin 1,5-2 ss potetmel opptil 5 dl melk (jeg bruker glutenfri havremelk eller soymelk) 1 ts salt 1/3 ts pepper 1/2 ts muskat (kan sløyfes) Fremgangsmetode:  Smelt smøret i en panne. Ha i potetmelet og bland godt. Tilsett melken. (TIPS: dersom du skal ha en litt tykk saus til stuing feks. hell i litt av gangen og kok opp og se hvor tykk den blir, tilsett melk etterhvert. Det kan være du liker den ekstra tykk og bare vil ha 2,5 dl). Ha i salt, pepper & muskat. smeltet smør  ha i potetmel ha i litt og litt melk smak til med salt,  pepper og muskat

Kokosmakroner - uten egg

Julekaker på under 1 time! Ingredienser: 125 ml kikertlake 200 gr sukker 250 gr kokosmasse 1 ts vanlijesukker Gir ca 24 kokosmakroner. Avhengig av størrelse. Fremgangsmetode: Forvarm ovnen på 180 grader. Ha kikertlaken over i en kjele. Pisk den for hånd eller med håndmikser til den skummer godt. Ha så alle de andre ingrediensene over i kjelen også, og bland godt. Sett kjelen på platen på middels varme. Når sukkeret er smeltet og blandingen begynne å bli seig og tykk, ta av kjelen. Dette tok ca 8 minutter hos meg. Ha bakepapir på to bakebrett. Bruk gjerne en cookieskje som porsjonerer lik størrelse på alle når du former kokosmakronene på brettet. Derimot skal de ikke være helt runde så forsøk å formen dem litt med en slikkepott. Sett i ovnen og stek til de begynner å bli gylne. Her tok det ca 13 minutt per brett. La de avkjøle helt før du har dem i tett kakeboks. Håper det smaker! 

Dronning Maud pudding

Dronning Maud pudding er en av mine favoritt-desserter, som jeg har savnet rundt jul eller andre spesielle anledninger de siste årene. Jeg fant derfor ut at dette var noe jeg måtte prøve å lage uten både egg og melk. Det vil ikke smake 100% som Dronning Maud men det blir en luftig fromasj med revet sjokolade. Her kommer oppskriften: Ingredrienser: 1 boks med kikertlake 2 pakker med Alpro Cuisine soya 5 ss sukker 5 plater gelatin 2 ss vann 2-3 ss melis 100 gram Coop Mørk kokesjokolade Dersom du tåler enten egg eller melk så bytter du bare ut enten kikertlaken eller soyafløten med det du ønsker/tåler. Fremgangmåte:  Det er lurt å rive sjokoladen før man begynner å lage dronning mauden dersom man ønsker flere lag med sjokolade. Så begynner man med å skille laken fra kikertene. Deretter legg gelatinplatene i vann. Pisk soyafløten og sett den til sides. Kikertlake erstatter eggedosisen i den vanlige oppskriften. Ta en ren bakebolle og ta i kikertlaken...